Yerli Üretim Logosu Hangi Ürünlerde Kullanılır?

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 01:17

Yerli üretimi simgeleyen logo hangi şartları sağlayan ürünlerde nasıl kullanılır?

Yerli Üretim Logosu Hangi Ürünlerde Kullanılır?
Enes Öksüz admin

Yerli Üretim Logosu, Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, Türkiye’de üretilen ürünlerin etiketlerinde, tarifelerinde ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu olan ibaredir.

Tüketicilere sunulan malların etiketlerinde ve fiyat listelerinde yer verilmesi zorunlu hale getirilen Yerli Üretim Logosu’nun kullanımına ilişkin esas ve usulleri belirlemek için yayınlanan Tebliğ, perakende olarak satışa sunulan malların etiketlerini ve fiyat listelerini kapsar.

Tebliğe göre etiketlerde ve fiyat listelerinde; malın üretim yeri, malın birim fiyatı, malın ayırıcı özelliği, malın tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih, üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlık tarafından tespit ve ilan edilen şekil, logo ya da işaret zorunlu olarak yer almalıdır.

Bu logonun kullanımı ile Türkiye’de üretilen ürünlerin ön plana çıkartılması ve bu şekilde Türk ekonomisinin gelişimine katkı sağlanması amaçlanır. Kullanılacak olan logo ile ilgili olarak çıkarılan yönetmelik, logonun kullanım koşullarını belirlemekte ve bu yönetmelik dışında kullanımı kısıtlanmış haldedir. Yerli Üretim Logosu kullanımı ile ilgili kanun yürürlüğe girdikten itibaren 15 gün geçiş süreci uygulanmıştır. Yerli Üretim Logosu’nun haksız yere ya da mevzuata aykırı şekilde kullanıldığının tespit edilmesi durumunda idari para cezası verilir.

Yerli Üretim Logosunun Hangi Ürünlerde Kullanılması Gerekir?

Üretimi Türkiye’de yapılan tüm ürünlerde, kullanılan hammaddenin ve firmanın menşeinden bağımsız olarak Yerli Üretim Logosu kullanmak zorunluluğu bulunur. Yurtdışından ithal edilen, Türkiye’de ise yalnızca ambalajlanarak satışa sunulan ürünlerde Yerli Üretim Logosu kullanımı kabul edilmez. 

Sermayesi yabancı olan ancak Türkiye’de yatırım yaparak katma değer üreten firmaların Türkiye’de ürettiği ve satışa sunduğu her türlü mal için Yerli Üretim Logosu kullanımı zorunlu tutulur. Bu sayede tüketiciler hangi ürünlerin Türkiye'de üretilerek ekonomiye katkı sağladığını görebilir ve tercihlerini bu doğrultuda yapabilir.

Yerli Üretim olarak sayılacak mallar yayınlanan tebliğe göre şu şekildedir :

  • 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu’nun 1’inci maddesin birinci fıkrasında belirtilen işletmeler tarafından Türkiye’de üretilmekte olan mallar,
  • Türkiye’de üretilmekte olan el ve ev sanatları ürünleri,
  • 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 18’inci maddesinde sayılan ürünlerden Türkiye’de elde edilen veya üretilen mallar.

Yerli Üretim Logosunun Kullanım Koşulları Nelerdir?

Yerli Üretim Logosu çıkarılan yönetmeliğe göre yalnızca etiket, fiyat ve tarifeler için geçerli haldedir ve şu an için ambalajlarda kullanımı kapsamaz. Yerli Üretim Logosu’nun kullanımında Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği koşullara uyulması zorunluluğu vardır. Buna göre Yerli Üretim Logosu’nun etiketlere, fiyatlara ve tarifelere açık, anlaşılır ve okunaklı bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Yerli Üretim Logosu’nun orijinal renkleri ile tüketicilerin kolaylıkla görebileceği bir şekilde kullanılması gerekir. Yerli Üretim Logosu’nun Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı kurumsal kimlik dosyası çerçevesinde kullanılması zorunluluğu bulunur. Kullanılacak olan logonun oranının 6,345 cm X 2,5 cm olarak düzenlenmesi koşulu yer alır. Logo kırmızı ve siyah olmak üzere iki renk opsiyonu ile de firmalar tarafından kullanılabilir.

Tebliğ hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işler, Ticaret Bakanlığı, belediyeler ve ilgili odalar tarafından yürütülür. Tebliğe aykırı olan uygulamaların tespit edilmesi durumunda, tespit edilen aykırılık, gereği yapılmak üzere aykırı uygulamayı gerçekleştirenin merkezinin bulunduğu valiliğe gönderilmekte ve gerekli görülen yaptırım uygulanır.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler