Bir Büyüme Modeli Olarak Bayilik

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 04:26

Büyüme modeli olarak bayiliğin daha net anlaşılması adına bu gelir modelini biraz detaylandıracağız.

Bir Büyüme Modeli Olarak Bayilik
Enes Öksüz admin

Bir işletmeniz var, ürün ya da hizmet satıyorsunuz. Başarılısınız üstelik başarınızı arttırmak, daha çok kişiye ulaşmak ve satışlarınızı katlamak istiyorsunuz. Sisteminiz oturmuş, markanız artık belli bir kesim tarafından biliniyor ve daha çok kişi tarafından benimsenmek istiyorsunuz. Kısacası siz yaptıklarınıza, işletmenize ve markanıza güveniyor; daha fazlasını başararak daha çok para kazanmak istiyorsunuz. 

Kurumsal kimliğini oturtan firmalar için işlerini büyütme noktasında en ideal yöntemlerden biri bayilik vermektir. Hem bayilik veren firmaya, hem bayilik alanlara avantaj sağlayan bu iş modeli; tüm taraflar için fırsatlar sunar. 

Büyüme modeli olarak bayiliğin daha net anlaşılması adına bu gelir modelini biraz detaylandıracağız.

İlk olarak;

Bayilik Nedir?

En verimli ve kârlı iş modeli olarak dikkat çeken bayilik; belli şartlar altında bir iş modelinin ya da markanın, belirlenen bir ücret karşılığında girişimcilere kullandırılmasına dayanan iş ortaklığı olarak tanımlanabilir. 

Bu süreçte bayilik veren firmalar, marka imajının korunması ve hizmetlerinin doğru bir şekilde müşteriye ulaştırılması için bayiliklerini alan girişimcilere destek verir. Amaç sadece adının daha çok yerde duyurulmasından ibaret değildir. Bir marka bayilik verdiği zaman kendi deneyimini, hizmet kalitesini, ürün ya da hizmetlerini bayilerine devreder. Bu sebeple denetim mekanizması bayilik sistemi için en temel unsurlardan bir tanesidir. 

Firma; adını duyurabilmek, kurumsallığını tamamlayabilmek ve kalitesini standartlaştırabilmek için çok fazla emek ve zaman harcar. Bayilik vererek tüm emeklerini bu süreçte katkısı olmayan girişimcilere kullanma yetkisini devreder ancak marka imajını düşürebilecek tüm riskleri ortadan kaldırır. 

Hem kendi standartlarını korumuş olur, hem girişimciye markasının gücüyle para kazanma fırsatı sunar hem de tüketicilerin ürün ya da hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesini sağlar. 

Bayilik vererek gelirlerini arttıran firmalar katma değeri daha yüksek ürünler üretebilir, böylece büyüme hedeflerini çok daha kısa bir sürede tamamlayabilir.

Doğru planlanan bir bayilik sisteminin firmaya katmış olduğu en büyük avantaj gelirini arttırması, büyümesine olanak tanıması değildir. Bayiliklerle marka tutundurma süreci başarıyla gerçekleştirilir. Hem bayilik verebilmenin şartı hem de bayilik sisteminin olumlu sonucu olan marka tutundurma, firmalar için en önemli kurumsal süreçlerden biridir.

Markalar yeterince bilinmiyorlarsa, bayilik verildiği zaman beklenen kârlar elde edilmeyebilir. Bu sebeple bayilik vermek isteyen firmaların öncelikle marka bilinirliklerini arttırmaları gerekir. Aksi halde bayilik almak isteyen girişimcilerin tercih sebebi olmaları oldukça zordur. 

Neticede asıl gelir elde ettiren markadır, ürün ya da hizmet ne kadar kaliteli olsa da, bilindik bir markanın sağladığı kâr marjını getirmez. Marka bilinirliği arttıkça firmanın prestiji artar aynı döngü bayileri için de geçerlidir. 

Bilinen markaların bayiliğini alan firmaların kalitelerini tanıtmak, iyi oldukları gibi bir ispat çabalarına girmeleri gerekmez. Tüketicinin bildiği, kabul ettiği ve benimsediği ürün ve hizmetlerle doğrudan kendileriyle buluşur ve tek başlarına kuracakları bir işyerinden çok daha fazla kâr ederler.

Bayilik Ağını Geliştirmenin Şartları

Bayilik vermek isteyen firmaların, iş modelinin tüm avantajlarından yararlanabilmesi için karşılamaları gereken bazı kriterler ve tamamlamaları gereken önemli süreçler vardır. 

  •  Daha önce de bahsettiğimiz gibi mutlaka marka bilinirliğinin arttırılması gerekir. 
  •  Sürdürülebilir büyüme politikaları ve ayrıntılı bir şekilde planlanmış bayilik stratejileri olmalıdır.
  •  Bayilik vermek isteyen firmaların kurumsal oluşumlarını tamamlamış olmaları gerekir. Kurumsallığını tamamlamış firmaların stratejileri oturmuş, sistemleri belirlenmiş ve çalışma şekli kurallara bağlanmıştır.
  • Ürün ya da hizmetleri kârlıdır. Katma değeri yüksek ürünler ya da hizmetlerle hem kendilerinin para kazanıyor hem de bayilik verdikleri iş ortaklarına para kazandırıyor olmaları gerekmektedir. 
  • Bayilik alan firmaların, bayilik iş modelinden kazandığı gelirlerle kalitesini arttırması, ürün ya da hizmetlerini geliştirmek için adım atması gerekir. Böylece hem ürünlerinin kâr marjını arttırırlar hem de piyasada daha çok yayılabilirler.

Bayilik ağlarını geliştiren firmaların kazançları birbirini destekler nitelikte devam eder. İş modelinden ötürü daha kârlı bir şekilde bayiliklerini verebilirler. Planları olduğu için bayilerinin satış ve pazarlama gücünü kullanarak daha çok gelir elde edebilirler. Daha çok gelir elde ettikçe ürün ya da hizmetlerini özelleştirip geliştirebilirler. 

Sağlamış oldukları avantajları iş süreçlerine dahil ederek bu kârlı döngüden her geçen gün daha çok verim alabilirler. Böylece daha küçük beklentileri olan rakip firmalar arasında ön plana çıkabilir ve sektör lideri konumuna gelebilirler.

“Çok zor” diye düşünmeyin; bayilik büyüme modelinin çok tutulduğu ve firmalara çok gelir kazandırdığı bilinen bir gerçektir.

Bayilerini koruyan, onlara gerekli tüm destekleri veren bu iş modelini sağlam analizler sonucu uygulamaya sokan firmaların başarıları kesinlikle tesadüfi ya da şansa bağlı değildir. 

Bayilerinin sadakatini sağlayan, müşterilerin kalite ihtiyaçlarına cevap veren firmalar, bayilik sistemi sayesinde kısa zamanda beklentilerinin üzerinde bir büyüme hızı yakalayabilirler. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler