KOSGEB Kredileri İle Bayilik Açmak

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 10:21

Girişimlerinizin önündeki sermaye engelini kaldırın! KOSGEB’in geri ödemesiz hibe desteklerinden yararlanarak rahat bir nefes alın!

KOSGEB Kredileri İle Bayilik Açmak
Enes Öksüz admin

Artık kendi işinizin patronu olmak ve geleceğinizi şekillendirmek istiyorsunuz. Cesaretlisiniz ve bir girişimcinin sahip olması gereken tüm özelliklere sahipsiniz. Bayilik veren firmalar ilginizi daha çok çekmeye ve zorlu iş hayatı iyiden iyiye sizi daha fazla rahatsız etmeye başladı. Hayatınızı değiştirecek bir fikir arıyorsunuz ve nihayetinde kanınızı kaynatan ve yarınlara umutla bakmanızı sağlayan bir proje geliştirmeyi başardınız.

Ya sonrası… Projenizi hayata geçirecek ve hayalinizdeki bayiliği açmak için yeterli sermayeniz var mı? Varsa probleminiz yok, ancak yeterli sermaye bulamazsanız hayallerinizden vazgeçmek zorunda da değilsiniz! 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı kısaca KOSGEB kendi işini kurmak isteyen girişimcilere geri ödemesiz destekler sunuyor. 

Bu konuyla ilgili mutlaka kulağınıza gelen bilgiler olmuştur, ancak bu yazımızda bu bilgileri biraz genişletmek ve soru işaretlerinizi azaltmak istiyoruz. 

Girişimcilik Destek Programı ile Sermaye Sorun Olmaktan Çıkıyor

Girişimlerin desteklenmesi, girişimcilik bilincinin yaygınlaştırılması ve sonucunda da başarılı işletmelerin çoğaltılması amacıyla KOSGEB tarafından başlatılan “Girişimcilik Destek Programı” sermayesi olmadığı için planlarını ertelemek zorunda kalan girişimcilerin yardımına yetişiyor. 

Geri ödeme olmadığı için girişimciler işlerini kurma ve kazanç sağlama aşamasında kredi derdiyle boğuşmak zorunda kalmıyorlar ve gelecekle ilgili sıkıntılarını bir nebze de olsa azaltıyorlar. 

Girişimcilik Destek Programı kapsamında geri ödemesiz hibe alabilmek için karşılanması gereken kriterler sağlandığında ve tüm ödemeler kuralına uygun yapıldığında girişimciler 50 Bin TL’ye kadar destek alabiliyorlar.

Kimler Girişimcilik Destek Programına Katılabilir?

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlanabilmek için öncelikle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ne katılmak ve bu eğitimleri başarı ile tamamlamış olmak gerekir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri tamamen ücretsizdir ve belli aralıklarla KOSGEB tarafından duyurusu yapılarak açılır. Öncelikle girişimcilik eğitimi almak isteyenlere test usulü bir sınav uygulanır ve sınavdan 70 üzeri puan alanlar eğitime katılmaya hak kazanır. Eğitimler 32 saat sürer ve devamsızlığın yapılmaması gerekir. Süreç sonunda başarılı olanlara  girişimcilik sertifikası verilir. 

Hangi Alanlarda Destek Alınır?

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında işletme kuruluş desteği, kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği ile işletme giderleri desteği verilmektedir. Bu giderlerin karşılanabilmesi için desteği alacak olan kişinin aynı NACE kodundaki bir faaliyet alanında işletmesinin bulunmaması gerekmektedir. Son bir sene içerisinde benzer bir firması olan kişilere bu destek verilmez. Aynı zamanda girişimcilerin tüzel kişi statüsünde kurulan bir işletmede de %50’den fazla ortaklığının olmaması şartı da aranmaktadır. 

Her bir girişimci bu destekten sadece bir kere yararlanabilir ve girişimcilerin kuracakları, destek alınacak işletmenin Türk Ticaret Kanunu’na tanımlı gerçek ya da tüzel kişi statüsünde bulunmalıdır. 

Başvuru Süreci

Kosgeb Yeni Girişimci Desteği’ne başvurmak isteyen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlamış olan girişimciler KOSGEB veri tabanına kaydolur ve elektronik ortamdan bu destek için başvurularını yaparlar. 

Yapılan başvuru ve doldurulan formlar doğrultusunda her bir girişimcinin başvurusu değerlendirilir ve olumlu olduğu takdirde on beş gün içerisinde kendisine destek almaya hak kazandığı ile ilgili bilgi aktarılır. 

Girişimcilerin dikkat etmesi gereken konuları mutlaka KOSGEB birimlerinden öğrenmeleri gerekmektedir. Misal; yapılan harcamaların faturalarının alınmaması, o alanda destek alınamayacağı anlamına gelir. Birinci dereceden yakın kişilerin işletmelerinde yapılan mal ya da hizmet alımları belgelense de KOSGEB birimleri tarafından denetime tabi tutabilir ve yine destek süreci ile ilgili sorunlara neden olabilir. 

Sonuç olarak girişimcilik ruhu taşıyan ancak sermayesi olmayan kişilerin başarılarının önündeki engellerin kaldırılması amacıyla tasarlanan bu destek programı, bilinçli girişimcilere uzun dönem boyunca rahat bir soluk aldırır. 

Siz de bayilik almak istiyorsanız ve faaliyet göstereceğiniz iş alanı KOSGEB’in desteklediği sektörler içinde yer alıyorsa, bir an önce bu destek programını araştırarak sermaye ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Unutmamanız gereken, KOSGEB desteklerinde önce sizin ödemeyi yapmanız gerektiğidir. Ödersiniz, faturalandırırsınız ve usulüne uygun faturalandırma yaptığınız takdirde destek kapsamındaki harcamaların geri ödemesini KOSGEB’den alırsınız. 

Bir önceki yazımızda Aile Restoranları: Son Yılların Yatırım Trendleri başlığı altında restoran bayilikleri üzerine fikirler bulabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler